Nuran GÜLEN DAĞLI

Doğum : 1932 - İstanbul

Sanatçı Tekirdağ kökenlidir. 15 Haziran 1932 de İstanbul Çatalca’da bir memur çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Çocukluğunun çoğu babası İbrahim bey’in memuriyet görevi nedeniyle Karadeniz, İnebolu’da geçmiştir. Çocukluğunun geçtiği bu bölgenin doğal güzelliklerinden çok etkilenmiştir.

Çocukluğunda başlayan resim sevgisi; tutkusu, sanatçıyı Güzel Sanatlar Akademisi’nde sanat eğitimine yönlendirmiştir. Akademide resim eğitimi almış olmak sanatçı için her zaman bir mutluluk kaynağı olmuştur. 1957 yılında Mimar Sinan Üniversitesi, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi, Yüksek Resim Bölümü, Cemal Tollu Atelyesinden mezun olmuştur.

Akademideki öğrencilik yıllarında çeşitli resim yarışmalarında birincilikten dördüncülüğe kadar ödüller almıştır. Okulu sanatçının derece alan resimlerini okul müzesi için satın almıştır. Okulunun bu jesti sanatçıyı sanata daha da coşku ile bağlamıştır.

Sanatçı, resim çalışmalarının yanı sıra, muhtelif Lise ve Özel okullarda otuz yıl boyunca Resim ve Sanat Tarihi öğretmenliği yapmıştır. Sanat tarihinin, öğrencileri ve kendi çalışmalarının kültürlü ve bilinçli olmasında bir kaynak olduğunu vurgulamıştır. Kendi çalışmalarında da hep Türk karakterli; Türk bir kişilik olmaya çalışmıştır.

Öğretmenlik yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Maaşla ödüllendirilmek de dahil olmak üzere pek çok ödül almıştır. Ayrıca İstanbul Valiliği, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından da sanatçıya çeşitli ödüller verilmiştir.

Ondört yıl boyunca çalıştığı İstanbul Erkek Lisesi’nde yirmi öğrencisi, ikisi dünya birinciliği olmak üzere, uluslararası resim yarışmalarında ödüller kazanmışlardır. Ayrıca Türkiye’de de çeşitli resim yarışmalarında toplam yetmiş öğrencisi ödül almıştır. Öğrencilerinin bu başarıları sanatçıyı onurlandırmış ve gençlere sanatı sevdirdiği için mutlu etmiştir.

Sanatın kültürüne de dayanarak, resim çalışmalarında doğayı sevgi, hareket ve enerji içinde Türk Sanatı ritmleri ile kaynaştırmak, bize ait olan Türk kökenli konuları, karakterleri sürrealist yorumlarla vurgulamak onun sanat tarzı olmuştur.

Karadeniz’de geçen çocukluğu; Karadeniz insanı, folkloru, martısı, balığı, balıkçısı ile hareketliliği ve malzemelerin getirdiği karakterler de sanatçının yorumlarına giren etkenlerdir.

Dağlı, karakalem, yağlıboya, pastel ve guvajla yaptığı eserlerinin yanı sıra, son döneminde kolaj ağırlıklı olarak çalışmaktadır.

Sanatçının yurtiçi ve yurtdışı koleksiyonlarda pek çok resmi bulunmaktadır. Lebriz.com ve Çekirdek.com da internet sayfası bulunmaktadır.

Nuran Gülen Dağlı, bu yıl Akademi Mezunları Derneği’nin 51. mezuniyet yılını da yaşamıştır. Halen Ressamlar Derneği Başkan Yardımcılığı görevini yürütmektedir.

Sanatçı 26 Kasım 2007 de 41. kişisel sergisini açmıştır. Bu sergi TRT 2 ve Rumeli TV başta olmak üzere çeşitli yayın kuruluşlarında yer almıştır.

Dağlı, halen Cihangir’deki ev-atelyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Kişisel Sergiler:

Ayasofya Müzesi Onlar Grubu Sergisi
Akademi Mezunlar Derneği Sergileri
sanatçının ödülleri

sanatçının üniversite yıllarında birincilikleri ve sanat ödülleri vardır.
1998 yılında Ressamlar Derneğinin Onur Ödülünü almıştır