Ressamlar Derneği, Mahmut CÜDA başkanlığında ve Nihat AKYUNAK, Saim ÖZEREN, Ryza TANGÖR, Saim RESNELYOĞLU ile Şemsi AREL 'in de aralarında bulunduğu sanatçylar grubunun teşebbüsleriyle 1950 yılında kurulmuştur.

Ancak üç dönem başkanlık yapan Mahmut Cüda 'nın Akademideki arkadaşları olan hocalara ve çevresine ters düşmesi, akademi ve çevresinin ona tepki göstermesi ve bu tepkinin dernek idare kuruluna yansıması sonucu "Dernek dışındaki kişilerin cemiyet faaliyetlerine mani olmaması için" her kuşaktan sevilen ve sayılan başka sanatçıların da o kuşağın temsilcisi olarak gösterilmesine karar verilmiştir. Bu kararın ardından, İbrahim ÇALLI, Furruh BAŞAĞA, Nihat AKYUNAK, Lütfü GÜNAY ve Sabiha BOZCALI kurucu üye olarak seçilmiştir.

İlk yöneticiler tarafından hazırlanan eski yönetmelikteki "Akademi mezunu olmak, üç devlet sergisine katyımak yurtdışında eğitim görmek" gibi şartlar kaldırılarak daha esnek bir yapılanmaya gidilmiş, böylece akademisyen olmayan sanatçılara da dernek kapısının açılması sağlanmıştır.

1958 yılında Türkiye Ressamlar Derneği adını alan derneğimizin 1980 yılındaki hükümet değişikliğinden sonra adındaki "Türkiye" ibaresi kaldırılarak faaliyetler Ressamlar Derneği adıyla devam etmiştir.

Türkiye 'nin en büyük sanat kuruluşlarından biri olan derneğimiz görsel sanatların resim ve vitray dallarında uğraş veren 850 'yi aşkın üyesiyle çalışmalarıny sürdürmekte, yurtiçi ve yurt dışında açılan karma sergilerle birlikte, balolar ve her ay yapılan yemekli toplantılar, sanat ağırlıklı yurtiçi ve yurt dışı gezileriyle; seminer ve jüri hizmetleriyle; yarınlara ışık tutacak arşiv çalışmalarıyla Türk kültür ve sanatına bütün gücüyle katkıda bulunmaktadır.

Üyelerimizin tablolarından oluşan büyük ve değerli bir koleksiyona sahip olan derneğimiz, halan 02.01.2001 tarihinde kendi imkanları ile satın aldığı Şişli 'deki mekanında faaliyetlerini sürdürmektedir.

26.12.2016 tarihinde Ressamlar Derneğinin Genel Kurul toplantısının sonucu olarak:

Yönetim Kurulu Asil Üyeleri

Başkan : Sevim GÜRSOY