Elif NACİ

Doğum : 1898-1987

1898de Geliboluda dünyaya geldi. Ortaöğrenimini İstanbulda, Vefa Sultanisinde yaptı. Resme lise yıllarında başladı. 1914’te Sanayi-i Nefise Mektebi Resim Bölümüne girdi ve İbrahim Çallının öğrencisi oldu. Öğrenciliği sırasında gazeteciliğe başladı. 1937ye kadar çeşitli gazetelerde sürdürdüğü gazeteciliğe 1937den itibaren Cumhuriyet Gazetesinde devam etti ve gazetenin arşivini 40 yıl boyunca yönetti. Okulunu tamamladıktan sonra çeşitli illerde resim öğretmenliği yaptı ve Müstakil Ressamlar ve Heykeltraşlar Birliğine katıldı. İlk sergisini 1930 yılında açtı. 1933 yılında Nurullah Berk, Zeki Faik İzer, Cemal Tollu, Abidin Dino ve Zühtü Müridoğlu ile birlikte D Grubunu kurdu. D Grubu adını, açılan 4. sanat topluluğu olması dolayısıyla latin alfabesinin dördüncü harfi olan Dden almaktaydı. Öğrencilik zamanlarında daha çok ev içi resimleri yapan ve izlenimciliğin etkisi altında kalan Naci, daha sonraları D Grubu ile birlikte soyuta yöneldi. Aynı dönemde Paul Klee, George Braque gibi çağdaş ressamlardan ve Hafız Osman, Mehmet Esat gibi hat sanatçılarından etkilendiği söylenebilir. 1940lardan sonra batı sanatının etkisinden sıyrılıp doğuya yönelerek hat sanatı soyutlamalarıyla ilgilendi. Çalışma hayatı boyunca Türk-İslam Eserleri Müzesi müdür yardımcılığı ve müdürlüğü (1937-1956), Topkapı Sarayı Müzesi müdür yardımcılığı (1962-1963) görevlerinde de bulundu. 1964 yılında II. Mehmedin zehirlenerek öldürülmüş olabileceği ihtimali üzerine mezarının açılıp naaşından numune alınmasını savunmuştur. Sanatçı, 8 Mayıs 1987de İstanbulda hayatını kaybetti.