Semiha BERKSOY

Doğum : İst. 1910-2004

Semiha Berksoy (d. 1910, İstanbul - ö. 15 Ağustos 2004), Türk opera sanatçısı ve ressam. İlk Türk kadın opera sanatçısıdır. İstanbul Konservatuarında ve Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi Resim ve Tiyatro Okulunda eğitim almıştır. Daha sonra devlet bursu ile Almanyada Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümünde eğitim almış ve birinci olarak bitirmiştir. Opera kariyerine 1934de başlamış olan Semiha Berksoy Türkiye, Almanya ve Portekizde sahneye çıkmıştır. 1939da Richard Straussun Ariadne Auf Naxos isimli operasındaki Ariadne rolü ile Avrupada sahne alan ilk Türk opera sanatçısı olmuştur. 1940da Türkiyeye dönen Semiha Berksoy, Carl Ebertin rejiliğinde Tosca ve Madame Butterfly operalarında oynamıştır. Ayrıca Deli Dolu ve Lüküs Hayat operetlerinde de görev almıştır. 1998de Devlet Sanatçısı unvanı almıştır. 1999da New York City Lincoln Centerda Robert Wilsonın The Days Before: Death, Destruction and Detroit III isimli operasında opera söylemiştir. 15 Ağustos 2004de 94 yaşında ölmüştür, bir gün sonra İstanbulda gömülmüştür.