Nüzhet İSLİMYELİ

Doğum : 1913-2005 Fahri Üye

1913 Yılında Mudanyada doğan Nüzhet İslimyelinin ilkokulda karikatürist ve ressam Cemal Nadir Güler, ortaokul ve lisede Mehmet Ali Laga ve Celal Esat Arseven hocaları olmuştur. İslimyeli Harp okulu öğrencisi iken İbrahim Çallı atölyesine devam etmiştir. Türk resmine yön veren ünlü ressamların atölyelerinde yetişen ressam Nüzhet İslimyeli asker kökenli sanatçılar grubunda değerlendirilmektedir. Çeşitli sanat topluluklarının üyesi olan sanatçı, 1970 yılında Celal Esat Arseven, Malik Aksel, Numan Kemal Pura, Ferit Apa, Cafer Bater, Cemal Güvenç ve Hikmet Duruer ile beraber "Suluboya Ressamlar grubunu" kurmuştur. Türkiyede ilk suluboya topluluğu olan grubun organizatörlüğünü üstlenerek bu alandaki çalışmalarını yaşamının sonuna kadar sürdürmüştür. İslimyeli ayrıca 1966 yılında ayda bir yayınlanan "Ankara Sanat" dergisini kurmuş ve dergiyi 20 yıl boyunca kesintisiz yayınlamayı sürdürmüştür. Bu arada yeni yetişen sanatçılar arasında ödüllü yarışmalar düzenlemiş, genç sanatçıları teşvik etmiştir. Ayrıca sanat kitaplığımıza da çeşitli kitap ve ansiklopediler kazandırmıştır. Başkentte sanat yaşamımızda ressam ve yazar olarak aktif rol üstlenen Nüzhet İslimyeli, üstün tekniği ve özgün üslubu ile birçok çalışmalar sunmuş ve Türk Sanatı içinde kendine seçkin bir yer edinmiştir. Sanat çalışmalarını karikatür ve heykel alanlarına da taşımış, 1951 yılında ülkemizde ilk kez düzenlenen Ulus gazetesi karikatür yarışmasında birincilik ödülü almıştır. 1971-1978 yılları arasında Kültür Bakanlığı Danışma Kurulu üyeliği görevinde bulunan İslimyeli yurtiçi ve yurtdışı birçok organizasyonda da seçici kurul üyesi olarak görev yapmıştır. Resimlerindeki neşe ve mutluluk yansımaları sanatçının hayata bakışını anlatır. Sanatçının yoğun ve verimli sanat yaşamında eşinin anlayış ve desteği hiç kuşkusuz İslimyelinin şansı olmuştur. Yaşamının son günlerine değin atölyesinde pek çok öğrencisinin yetişmesine katkıda bulunmuş, özellikle suluboya tekniğinin sevilmesi ve yaygınlaşmasında büyük rol oynamıştır. Nüzhet İslimyelinin yurt içinde çeşitli müzelerde, resmî ve yarı resmî kuruluşlarda ve özel koleksiyonlarda resimleri bulunduğu gibi eserleri; Paris Institutd Etudes Françaises, Avusturya Insburg ve Bregenz kent müzeleri başta olmak üzere Almanya, Kanada, ABDdeki özel koleksiyonlarda da yerini almış, uluslar arası bir nitelik kazanmıştır. Çeşitli ödülleri bulunan İslimyelinin sanatı ve yayınladığı "Ankara Sanat" dergisi üzerine yapılmış Yüksek lisans tezleri bulunmaktadır. Sözü geçen başarılara imza atmış olan İslimyeli, 2005 yılında vefat etmiştir.