M. Ragıp TUĞTEKİN

Doğum : 1891-1982

Ragıp Tuğtekin 1891de İstanbulda doğar. Mercan İdadisinden mezun olur. Nahiye Müdürlüğünden emekli olan Tuğtekin, Afyon Darülmualliminde (Öğretmen okulu) Resim ve Beden Eğitimi Öğretmenliği de yapmıştır. Güzel tambur çalması ile bilinen sanatçı, Çankırı Mevlevî Şeyhi Hüsamettin Hasip Dededen tambur meşketmiştir. Karagöze merakı, Nazif Efendiyi, Tecelli Beyi izlemesiyle olur. Bundan etkilenip Tecelli Beyin elinde bulunan Nazif Beye ait tasvir kalıplarından mukavva üzerine Karagöz kesip boyayıp arkadaşlarına oynatmaya başlar. Daha sonra bunu deri üzerine uygulayacaktır. Katip Salih, Fehmi Efendi, Sefer Mehmet, Kantarcı Hakkı Efendi ve Tecelli Bey adlı devrin ünlü Karagözcülerinden etkilenir. Sadece dost meclislerinde Karagöz oynatan ancak çok sayıda tasvir kesen Tuğtekin, 7 Eylül 1982de İstanbulda vefat etmiştir. Günümüzde kullanılan pek çok Karagöz tasvir kalıbı Ragıp Tuğtekinindir. Akbank ustanın tasvirlerinden oluşan bir koleksiyona sahiptir. Ancak Yapı Kredi Bankası 187 parçalık koleksiyonu ile bu alanda önemli bir yer alır. Bu koleksiyon 9 Nisan-15 Ağustos 2004 tarihleri arasında "Yıktın Perdeyi Eyledin Vîrân" adıyla Vedat Nedim Tör Müzesinde sergilenmiş ve sergi katalogu kitap olarak Yapı Kredi Bankası Yayınevi tarafından basılmıştır.