Fethi ARDA

Doğum : 1934-Fahri üye

1958de Güzel Sanatlar Akademisi nin Resim Bölümünü birincilikle bi tiren Fethi Arda, aynı yü Süheylâ-Sabit Karamam sanat ödülünü kazandı. 1965 yılında Akademinin Resim Bölümüne asistan olarak atandı ve yaklaşık dört yıl süreyle Sabri Berkelin atölyesinde görev yaptı. İlk kişisel sergilerini İstanbul da (1959) ve Ankarada (1964) açtı.Devlet sergilerinin yanı sıra birçok karma sergiye katıldı; Paris ve Salzburgda açılan uluslararası ser gilere resimlerini gönderdi. 1966da Salzburgda düzenlenen sanat festivaline katilarak,Emilio Vedova yöne timindeki yaz akademisinde çalış tı. Sonraki yıllarda Pariste inceleme ler yapan Fethi Arda, 1969da Sanat Eleştirmenleri Derneği tarafından düzenlenen "Gençlerarası Resim Yarışması"nda mansiyon kazan dı.Akademideki görevinden ayrılarak, Ankarada Bayındırlık Bakanlığı Ya pı ve İmar İşleri Dairesinde çalış maya başladı. 1968-1970 yılları ara sında yaptığı pastel resimlerini An karada sergiledikten (1970) sonra, yağlı pastel türünde çalışmalara yöneldi. Fethi Ardanın resimlerinde, biçim lerin doğaya özgü değerleri, Alman anlatımcı ressamların izledikleri çizgiyle özdeştir. Ama, Fethi Ardanın sanatı, Türk resmindeki açılma nın ve özgünlük araştırmasının bir uzantısı niteliğini taşır. Bu özgünlü ğün asıl bileşeni doğaya bağlı olmak ya da olmamak, doğadan hareket et mek ya da etmemek, değildir. Özgünlük arayışını yansıtan temel öğe, anlatımın soyutlayıcı işlevi ve etkili bir sanatçı yorumudur. Bu eğilim, Fethi Ardanın resimlerine bir hare ketlilik, gücünü yaratma eyleminde bulan sınırsız bir coşku katar.